naar de inhoud
alle berichten

Ontdek de Boerenhoek

Ontdek de Boerenhoek

De Boerenhoek is een bijzonder stukje van Enkhuizen waar je heerlijk kunt ronddwalen langs grachten en authentieke stolpboerderijen. Het ligt iets buiten het centrum en is daardoor nog onontdekt en heerlijk rustig. Maak eens een wandeling en bewonder de historische theehuizen en tuinen met bloemen en fruitbomen. Aan de walkant zie je de markante schuitenhuizen.

Heb je genoeg gewandeld? Stap dan in een robuuste sloep van rondvaart Enkhuizen en bekijk de Boerenhoek vanaf het water. Want vanaf het water heb je het mooiste zicht op de bijzondere Boerenhoek!

Een stukje geschiedenis

De Boerenhoek is na de tweede stadsuitbreiding rond 1600 ontstaan. Het gebied kreeg niet veel stedelijke bebouwing omdat de bevolkingsgroei na 1630 terugliep. De Boerenhoek was jarenlang een toevluchtsoord voor de rijke burger, die er zijn tuin met tuinhuis had. Rond 1850 namen de agrariërs geleidelijk aan bezit van het gebied. Inmiddels is de laatste stadsboer vertrokken, maar het landelijke karakter kun je nog herkennen.

Westfriese stolpboerderijen

In de Boerenhoek vind nog authentieke stolpboerderijen, waaronder enkele rijksmonumenten. Bij sommige boerderijen ontbreken de karakteristieke darsdeuren (grote deuren waar de hooiwagens door naar binnen reden). Hier zijn dergelijke deuren niet nodig, omdat het hooi vanuit de schuit direct naar de hooizolders kon worden getransporteerd. De boeren vervoerden alles per schuit naar de weidegronden buiten de vestingwallen. Ook zie je overal houten schuurtjes in het water. Deze ‘huisjes” worden schuitenhuizen genoemd. De boer of tuinder kon daar zijn schuit en gereedschap veilig stallen.

Vestingwal en waterpoorten

De Boerenhoek wordt voor een gedeelte omsloten door de Vest. De vesting van Enkhuizen heeft twee bijzondere waterpoorten, de Oude Gouwsboom en de Boerenboom. Waar stadspoorten de invalswegen van de stad beschermden, zorgden waterpoorten ervoor dat de minstens zo belangrijke waterwegen konden worden afgesloten. Boeren konden via de waterpoorten de stad per schuit binnenkomen of verlaten. Erg belangrijk, want tot in de 20e eeuw kon men veel land in de polders rondom Enkhuizen alleen maar varend bereiken.

Theehuizen

Deze huizen werden vroeger door de welgestelde bewoners van de stad als tuinhuis gebruikt. Ze zijn erg ondiep en erachter lagen grote tuinen met bloemen en fruitbomen. Zo konden de rijke stedelingen de stinkende stad ontvluchten en binnen de bescherming van de vestingwallen van de zomer genieten.

Wandelen, varen, overnachten