naar de inhoud
alle berichten

Dagje uit in Westfriesland

Ontdek Westfriesland

Westfriesland wordt volledig omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Het 126 kilometer lange monument loopt via de historische steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik weer terug naar Enkhuizen. Binnen de Omringdijk valt heel veel te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het museum, dierentuin, klimpark of speeltuin. In Westfriesland is genoeg te beleven voor verrassende dagjes uit!

Ontdek de geheimen achter de dijk, ontdek en beleef Westfriesland!

Alkmaar

Alkmaar staat bekend als dé kaasstad van Nederland. In de zomermaanden zie je tijdens de kaasmarkt het bijzondere schouwspel van sjouwende kaasdragers op het Waagplein. In het Hollands kaasmuseum ontdek je de rijke geschiedenis van kaas. Verder vind je in het prachtige oude centrum van Alkmaar volop monumenten en leuke winkels. Ongeveer 45 kilometer vanaf Enkhuizen.

Andijk

Andijk is met zijn tien kilometer lengte één van de langste dorpen van Nederland. Zoals de naam al aangeeft ligt dit mooie dorp “aan de dijk” tussen Enkhuizen en Wervershoof. In hoedenmuseum Zet ‘m Op stelt Wil Gorter haar hoedenverzameling van ongeveer 400 hoeden open voor publiek. Ongeveer 8 kilometer vanaf Enkhuizen.

Broek op Langedijk

De grootste attractie van Broek op Langedijk is Museum BroekerVeiling. Op deze oudste doorvaarveiling ter wereld wordt groente en fruit, net als vroeger, met bootjes binnengevaren en geveild. Het leuke is dat je zelf je eigen groente kan kopen. Ongeveer 43 kilometer vanaf Enkhuizen.

Bovenkarspel

Bovenkarspel is van oudsher een agrarisch dorp. Er worden vooral bloembollen en tuinbouwproducten geteeld. Maar je kunt er ook een actief dagje er op uit. Lekker klimmen en klauteren in klimpark Streekbos of loop het blotevoetenpad Gouwe Voeten. Hou je meer van winkelen? Dat kan in het gezellige overdekte winkelcentrum Streekhof. Ongeveer 3 kilometer vanaf Enkhuizen.

Kolhorn

In een zee van weilanden ligt het voormalige vissersdorp Kolhorn. Schilderachtig gelegen achter de dijk is het niet moeilijk voor te stellen dat dit ooit een havenplaats was aan de Zuiderzee. Geheel terecht is Kolhorn inmiddels een Rijksbeschermd dorpsgezicht. Museum De Tufschuur koestert het roemrijke verleden van Kolhorn. Ongeveer 35 kilometer vanaf Enkhuizen.

Hoorn

Hoorn beleefde zijn gloriedagen in de 17e eeuw, toen het een van de belangrijkste centra voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie was. Het Westfries Museum laat je het verleden van de stad zien, terwijl het Museum van de Twintigste Eeuw een feest van herkenning is voor de oudere jongeren onder ons. Met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik maak je een reis in de tijd. Ongeveer 20 kilometer vanaf Enkhuizen.

Lutjebroek

Lutjebroek klinkt als een klein dorp, en dat is het ook. Lutje betekent ‘klein’ en Broek betekent ‘drassig land’. Lutjebroek wordt vaak gebruikt als een plek waar niets te beleven valt. Maar niets is minder waar! Pluk je eigen fruit bij ’t Keetje of bezoek de biologische schapenboerderij De Schapenstreek. Ongeveer 5,5 kilometer vanaf Enkhuizen.

Medemblik

In deze oudste stad van Westfriesland waan je jezelf in lang vervlogen tijden. Naast kasteel Radboud zijn ook het bakkerijmuseum De Oude Bakkerij en het Stoommachinemuseum een bezoek waard. Bij station Medemblik komt tijdens het seizoen de Museumstoomtram aan. Ongeveer 18 kilometer vanaf Enkhuizen.

Opperdoes

Dit dorp is niet voor Eigenheimers, want het staat bekend om de lekkerste aardappel die er is: de Opperdoezer Ronde. Maar het dorp heeft meer te bieden dan piepers. Bij Imkerij De Bijenstal kun je alles leren over de wondere wereld van de bij. Ongeveer 18 km vanaf Enkhuizen.

Schagen

Op een oude terp, langs de westkant van de Westfriese Omringdijk, ligt Schagen. De cultuurliefhebber stapt binnen bij het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg of Regionaal Museum 1940-1945. Tijdens de Westfriese Folklore kun je je vergapen aan een kleurrijke optocht van historische voertuigen en Westfriese klederdracht. Ongeveer 43 kilometer vanaf Enkhuizen.

Tuitjenhorn

Kamelen, zebra’s, kapucijnapen en exotische papegaaien in de Noord-Hollandse polder? In het Van Blanckendaell Park lopen bijna zeventig diersoorten rond. En het kleine dorp heeft nog een grote attractie: De Holle Bolle Boom. Hier vind je een binnenspeeltuin, een buitenspeeltuin en een heuse tropische waterspeeltuin. Ongeveer 43 kilometer vanaf Enkhuizen.

Waarland

Waarland ontstond op een aantal eilandjes, waaromheen geleidelijk nieuw land op het water werd gewonnen. Daarnaast heeft Waarland een van de grootste vlindertuinen van Europa en wordt het omringd door een aantal prachtige en waterrijke natuurgebieden. Ongeveer 38 kilometer vanaf Enkhuizen.

Onze tips!